Преглед на категоријаРецензии

Дали само овој ден?

Дали само овој ден?

Иван Ивановски

Си мислев… Дали да ја почнам приказната за Боб Марли со неговата година на раѓање, дискографија, успеси, живот… Но дали некој од вас веќе не го знае тоа? Да, знам дека одговорот е „Го знаеме“, затоа и го почнав текстот вака…

Прочитај повеќе

Augustus Pablo (Horace Swaby)

Augustus Pablo (Horace Swaby)

Иван Ивановски

Не само што беше одговорен за воведувањето на мелодиката во музичката мапа, Augustus Pablo одигра и значајна улога во музичката историја на Јамајка. Во неговата улога како музичар и продуцент, има помогнато во оформувањето на реге музиката толку многу, па неговата музика може да се нарече „реге звукот на седумдесетите“.

Прочитај повеќе

Запознавање со реге артистот Niyorah

Запознавање со реге артистот Niyorah

Иван Ивановски

Nigel „Niyorah“ Olivacce е роден на 9 октомври, 1980 година во Pointe Michel, Dominica. На 4 годишна возраст се преселува на Virgin Islands, со неговото семејство и почнува да стекнува интерес за музиката со слушање на реге колекциите на неговиот вујко и татко, кои вклучувале артисти како што се Bob Marley, Bunny Wailer, Burning Spear и Lucky Dube.

Прочитај повеќе