Преглед на категоријаАрхива на Гето Руди

Раѓањето на Јамајка

Раѓањето на Јамајка

Гето Руди

По повод 51 година независна Јамајка, која го прослави Денот на независноста на 6.8.2013 година, еве еден текст за „раѓањето“ на островот. Презентиран е во реге-изданието број 7, во емисијата „Чил селектор“, на Радио „Равел“, во четврток, 20 јануари 2005 година.

Прочитај повеќе

Поделба на регето низ годините

Поделба на регето низ годините

Гето Руди

Како дополнување на текстовите за историјата на регето, решив да го вметнам и овој за поделбата на регето по музички правци. Ова е моја лична класификација, „склепана“ за едно попладне. Листата не е сеопфатна и е обид да се фрли малку светлина за оние што се во реге-џунглата или сега се „навлекуваат“ на регето.

Прочитај повеќе

Регето зема залет

Регето зема залет

Гето Руди

Еве го и вториот текст за историјата на регето и за најпознатите бендови и пејачи од тоа време. Кога велам „тоа време“ само да напомнам дека оттогаш поминаа повеќе од 40 години. Ама, актуелноста сè уште е тука.

Прочитај повеќе

Редно е за реге

Редно е за реге

Гето Руди

Во наредниот период ќе објавиме неколку текстови за регето. Првпат, текстовите се публикувани во култниот месечник „Урбан магазин“, во броевите 9, 10 и 11, во 2002 година, а потоа и во реге-изданијата број 19, 20 и 21, во емисијата „Чил селектор“, на Радио „Равел“, во април 2005 година.

Прочитај повеќе

Рокстеди

Рокстеди

Гето Руди

Овој текст зборува за чедото на ска-звукот, односно за „таткото“ на регето – за музичкиот правец наречен рокстеди, кој не живееше ни цела деценија. Презентиран е во реге-изданието број 29, во емисијата „Чил селектор“, на Радио „Равел“, во четврток, 23 јуни 2005 година.

Прочитај повеќе

Од ска корените до ска хибридите

Од ска корените до ска хибридите

Гето Руди

Како што е ред, приказната ја почнуваме од почеток. Текстот подолу зборува за музичкиот правец од кој тргна сè. Првпат е објавен во „Студентски збор“, 2001 година, датум и број – непознати.

Прочитај повеќе

Здраво од Гето Руди

Здраво од Гето Руди

Гето Руди

Ајри. Реге-заедницата на овие простори во последните години ме препознава како Гето Руди. Псевдоним што го добив кон крајот на деведесеттите години на минатиот век, пишувајќи за „Студентски збор“ и правејќи реге-емисии во Студентското радио, наречени „Гето Руди – враќање на стариот звук“.

Прочитај повеќе