Убиен продуцентот Joel Chin

Напишано од Дејан Новости

Јамајканскиот продуцент Joel Chin е убиен во вторникот вечерта, откако бил нападнат пред својот дом. Joel Chain беше познат како дел од издавачката куќа VP Records, внук на Vincent Chin (основач на VP Records) и син на продуцентот Clive Chin.

Приклучувајки и се на компанијата во 90тите години, Joel станува одговорен за почетоците и успехот на кариерите на многу реге изведувачи, како Sean Paul, T.O.K., Beres Hammond, Wayne Wonder, Beenie Man, Sizzla, Morgan Heritage, Tarrus Riley, Etana итн. Во меѓувреме ги создава светски познатите реге компилации „Reggae Gold“ и „Strictly The Best“.

Благодарение на Joel, VP Records станува една од најголемите реге издавачки куќи во светот, а како најголем успех му се смета албумот „Dutty Rock“ на Sean Paul кој низ светот е продаден во над 7 милиони примероци.